Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Visitor Centre by Olaf Gipser Architects, Oostvaarderplassen, Netherlands

Celebrating invention and authenticity, the AR presents a snapshot of work in progress from around the world

Designed for a site in Flevoland’s newly expanded 15,000ha nature reserve, Olaf Gipser Architects’ visitor centre is part architecture, part landscape. The building is organised around two planes: a horizontal entry plane and a vertical viewing plane. In the former, the vegetation of the wetlands is woven into the space to create a kind of interior landscape.

Cutaway isometric of building and exhibition elements

Cutaway isometric of building and exhibition elements

As the visitors move up into the vertical plane, this intimate, immersive connection with its surroundings is severed, and the architecture becomes a platform from which to survey the nature reserve. A series of stairs set in a frame provide changing vantage points.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.