Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Shelter@Rainforest, Sabah State, Borneo, Malaysia by Marra + Yeh architects

Commended: Demonstrating an elegant and economic use of local materials, this house in the Borneo rainforest reinterprets vernacular precedents

SPONSORED_BY_LAUFEN

Commissioned by a forestry company that sustainably harvests and manages 100,000 hectares of tropical rainforest, this house provides accommodation for the company manager, his family and visitors. Elevated on stilts, the house is arranged as two mirrored halves linked by an entry ‘dog run’ and a long veranda overlooking the forest landscape.

Its form reflects the local vernacular longhouses, with their frugal timber structures, as well as the imperative to live simply and self sufficiently. The house is low cost (£120 per sqm) and autonomous (exploiting rainwater collection, biogas units and electricity from solar panels), while large overhangs and the veranda filter light and temper heat gain.

Locally harvested and milled timber is the main building material, limited to just two section sizes. This addresses the reality of scarce resources, increasing the yield per tree, as well as the logistics of processing and construction. Locally fabricated plywood is used as a diaphragm for walls and floors.The jury found it a highly convincing project, emblematic of craft, care and environmental stewardship.

11_3_01

First floor plan

 

11_1_01

An exploded projection shows the simple construction using only two timber section sizes, 100 x 50mm and 50 x 50mm

MarraYeh_SabahHouse_005588_copy

The house creates little impact on the landsape, visually and environmentally

11_2_01

Cross section

FACT FILE

Architect: Marra + Yeh Architects

Roof: BlueScope Lysaght

Lighting: Philips

Exterior protection: Dulux Solarscreen

Hardware: PC Henderson

Photographs: Brett Boardman

Sponsors

New_Laufen_Logo_01

 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.