Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Santa Marta Lighthouse Museum by Aires Mateus, Cascais, Portugal

A highly poetic abstract exploration for Portugal’s first lighthouse museum. Photography by Fernado Guerra

Some time before Eduardo Souto de Moura’s Paula Rego museum (AR November 2009) added the coastal town of Cascais to the gazetteer of Portuguese contemporary architecture, Aires Mateus put a marker down with the Santa Marta Lighthouse Museum. Though a smaller project and one that involved melding together historical fragments with new interventions, nonetheless it resonates intimately with site and place while exploring a highly poetic language of rigour and abstraction.

Based in Lisbon, Francisco and Manuel Aires Mateus are brothers who graduated in successive years in the late 1980s from the Technical University of Lisbon’s architecture faculty. Both worked with Gonçalo Byrne before establishing their own practice while still only in their mid-twenties. The pair epitomise an emerging generation of Portuguese architects who are now making the transition to becoming more fully established. This project, for Portugal’s first (and possibly only) museum dedicated to lighthouses, represents a consolidation of familiar ideas and ambitions - the play of mute, austere volumes, a heightened sensitivity to materials and the notion of served and servant spaces.

Poised on a rocky promontory, the array of new and refurbished structures clusters round the base of the lighthouse

Portugal’s coast is studded with relics of its rich seafaring history. Set on a rocky promontory near Cascais’ harbour, the site was once a 17th-century fortress that formed part of the town’s maritime defences. During the 19th century, the fortress lost its strategic importance and a lighthouse was built to aid commercial shipping. Poised on the tip of the promontory, the striped, pepper-pot structure is topped by a small glass beacon. Now automated but still operational, the lighthouse anchors the site and forms the focus of the museum.

Clustered around its base is an ensemble of three existing buildings now refurbished to house new exhibition spaces and an auditorium.Though the simple geometry of each structure is still legible, they are wrapped in a uniform carapace of glossy white tiles and effectively transformed into abstract representations of their original historic selves.The tiles are laid slightly unevenly so the apparently plain surfaces catch the light and have a subtle iridescent quality.

The white exteriors conceal a theatrically dark inner realm, with exhibits - old lighthouse beacons, maritime paraphernalia, maps and photographs - set against black walls, floors and ceilings.

A new single-storey volume extends along the west edge of the site, framing a pleasant promenade with views over the harbour and sea. This new part contains the museum’s servant spaces - café, offices and WCs linked by a circulation spine. Here the orthogonal geometry is subverted, with each function precisely articulated in a sculptural extrusion, so that the building resembles a folded and twisted piece of origami. Walls are rendered white, rather than tiled, with large, vitrine-like windows set flush in the smooth surfaces.

Though the ostensible simplicity of two different kinds of white buildings might be easily apprehended by Portugal’s relatively unsophisticated construction industry, this is still admirably nuanced architecture. Its effect lies in considered subtleties: how materials are juxtaposed, how light is handled and how site connects with history and place.

Architect Aires Mateus
Structural engineer Joel Sequeira
Services engineer Joule

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.