Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Sagacho Archives by Masahiro Harada

The juxtaposition of finished and unfinished spaces creates an interesting setting for artwork through comparable structural and material choices

This commission came from an artist, Kazuo Koike, for a space to exhibit and store her artworks in an existing warehouse. As the architects prepared the space for renovation, they considered the nature of the relationship between ‘finished’ and ‘unfinished’ space; what is on public display and what is usually hidden, analogous to a front and back of house.

Beyond what we perceive as ‘finished’ space is a concealed world of raw structure and rough materiality, which has a compelling honesty of expression. The resulting project has two zones: a pristine white container (the ‘finished’ space for storage) set in a sober, unadorned room with concrete walls, parquet floors and exposed services (the ‘unfinished’ gallery). Though this is an exceptionally modest scheme, the judges found the reciprocity between the two spaces was beautifully and convincingly expressed.

Architect Masahiro Harada
Photographs Ryota Atarashi

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.