Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

Lorenzo Guzzini's Casa della memoria in Como, Italy

The renovation of a nondescript villa has eliminated the ‘pretentious guise’ of the past

Lorenzo Guzzini transformed this abandoned 19th-century villa in Como in an attempt to architecturally elaborate and ‘freeze’ the owner’s memories of their home, Marche. Previously living among medieval villages built from brick, Guzzini sought to bring this solid, heavy and honest aesthetic into their new home. Dominated by pale exposed brickwork and dark wooden flooring, to Guzzini the materials themselves talk of collective historical memories that meet the owner’s personal memories in this interior. The upper level has been fitted with large skylights that bring diffuse light into the rooms, and several crystal bricks allow for glimpses of light through the solid walls.

 

Fact File

Architect: Lorenzo Guzzini

Photographs: Valeria Bellora

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.