Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Hiroshima Hut in Japan by Suppose Design Office

AR House 2015 Best of the Rest: a sleek house in Japan does away with obtrusive structural supports

Soon after she moved into the Farnsworth House, Dr Edith Farnsworth complained how she felt like an animal inside its glass walls, ‘always on the alert’. Kenneth Frampton called such a home the ‘reducio ad absurdum of the notion of a dwelling’, and yet there is something about these see-through box houses that always beguiles – at least from the outside. It is hard not to reflect on what it is to dwell when all is on display.

If Frampton thinks Farnsworth House reductive to absurdity, then what of Suppose Design Office’s Hiroshima Hut, which lacks even columns supporting the roof? Rather than making the residents feel like animals, the reason for such transparency here is in fact to encourage interaction between the residents and wildlife. The walls are not glass but in fact acrylic – chosen for its insulative properties – atop which sits a lightweight roof.

hiroshima hut plan

Floor plan - click to expand

Raised on a small gravel hill, the living areas are sunken into the ground, allowing for the see-through concept to be achieved without sacrificing too much privacy. The open, ground floor space is divided into more fluid zones through the use of wire mesh, which allows for an articulation of space without obstructing the view through the building.

Surrounding these mesh-encased spaces are the more rigid, square sunken areas, which lead further under the floor to provide storage space and maintain the pristine view. The roof overhang equals the height of the hut on all sides, enveloping it in a ring of shade for use by the residents and animals. Shunning the heavier minimalism seen across this year’s entries, Hiroshima Hut is less an exercise in shelter-making than it is in framing its surroundings, to the point where it is hard to discern who, exactly, is supposed to be watching whom.

Hiroshima Hut

Architect: Suppose Design Office

Photographer: Toshiyuki Yano

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.