Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

House of the Infinite in Cádiz by Alberto Campo Baeza

AR House Finalist: An infinite plane facing the infinite sea, Baeza calls this the most radical house the practice has ever built

In Jean-Luc Godard’s 1963 film Contempt, Brigitte Bardot sunbathes atop the stepped red masonry box of the then abandoned Casa Malaparte, a besuited Michel Piccoli at her side. A parapet, one brick high, is all that stands between them and a grisly fate against the craggy perimeter of the Isle of Capri – most definitely Casa Malaparte’s ‘wrong side’.

In this spirit Estudio Campo Baeza’s House of the Infinite, a spartan block looking out across the Atlantic, eschews the isolated, dramatic and rocky settings of Casa Malaparte or the work of Alberto Ponis for the idyllic beaches of Cádiz. The risk of death here is dramatically lower, but don’t let that spoil the view: an understated two storeys above soft sand, this is a place for serene reflection rather than the Bond-villain style dispensing of nemeses.

House of the Intinite floor plan

Floor plan - click to expand

The site is a stone’s throw from Bolonia, what is now a coastal beach resort but was once home to the Roman fishing village of Baelo Claudia, the incredibly extensive ruins of which still stand. Part pontoon and part classical stereobate, House of the Infinite draws upon these ancient ruins – among them a theatre, baths and a garum factory – in both its solemn formal appearance and lavish deployment of travertine, cut into to create deep apertures as though it were a grandiose bunker.

This treatment of form has become characteristic of Estudio Campo Baeza. At both Casa Rufo in Toledo (2013) and the De Blas house in Madrid (2000), solid boxes are extruded and cut into in response to often-dramatic sites.

House of the infinite

But this austere exterior treatment belies interior intimacy: the ground floor communal area, surrounded by bedrooms, spills out onto a travertine plane and directly onto the beach, the presence of which is virtually unavoidable except for on the staircases and in the bathrooms.

Access to the roof is provided via a staircase nestled in a trench dug out of the hillside, creating a route that simultaneously moves deeper back into the site and upwards toward the roof, which sits at street level. There are more straightforward means of entry, but this shaded preamble reinforces the impact of the roof, where flat travertine meets the horizon and – if the light is right – earns the House of the Infinite its name by rendering the edge of the roof endless. While at Casa Malaparte you are profoundly aware of your precarious setting, here you are encouraged to forget where building ends and sky begins, or, with the balustrade fitted, imagine you are setting sail at the helm of a stone ocean liner.

‘You are encouraged to forget where building end and sky begins, or imagine you are setting sail at the helm of a stone ocean liner’

The roof plane is articulated by a miniature rectangular ‘theatre’ and a swimming pool that sits flush with the terrace, with several scattered glazed holes for light cannons that reveal the layout of the rooms beneath. A narrow cut into the stone marks the staircase down to a first-floor courtyard and, once inside, what was made by the exterior fenestration to look cavernous is in fact a bright, clean space. Here, another staircase leads to the ground or ‘beach’ floor, some 10 metres below street level where the detailing remains delicate.

This uncompromising house exudes luxury, and while it did not meet the jury’s criteria for modest and unpretentious design, they recognised that it is a home of the highest quality.

House of the Infinite Section AA

Section AA

House of the Infinite

Architect: Alberto Campo Baeza

Project team: Tomás Carranza, Javier Montero, Alejandro Cervilla García, Ignacio Aguirre López, Gaja Bieniasz, Agustín Gor and Sara Oneto

Structural engineer: Andrés Rubio Morán

Photographs: Javier Callejas

AR SCHOOL

Entries are now open for AR Schools awards
The Architectural Review is seeking the most exciting places of learning in the world - from kindergartens to universities, nurseries to high schools. This is your chance to be recognised on the global stage as a leading designer of spaces for learning. The deadline is 7 August.
For more information on AR Schools and to enter the awards, visit http://arawards.architectural-review.com/

 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.