Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Health Sciences Faculty, San Jorge University by Taller Básico De Arquitectura, ZARAGOZA

White concrete overlapping planes elevate the modular into the atmospheric in this health sciences faculty in semi-rural Zaragoza

Housing teaching facilities for students of pharmacy, nursing and physiotherapy at Zaragoza’s San Jorge University, this Faculty of Health Sciences joins two existing buildings, a rectory and Communications Faculty, on the periphery of the city.

Though the setting is semi-rural, the landscape is not especially bucolic, peppered with scrub and spindly saplings, as the campus is still evolving. ’In reply, the building turns in on itself around an intimate triangular patio formed by a trio of L-shaped wings. In this way it both defines and becomes the landscape. ‘It’s architecture thought of as part of a new nature’, as Javier Pérez-Herreras, partner in TBA, describes it. ‘It offers a new landscape of white scales breathing light on the outside and a big room open to the sky on the inside.’

site planSite plan

web_3Imbricated concrete planes form the perimeter of the faculty: between them narrow slots of glazing mitigate glare and solar gain

zoom_in_section_web_01Section and elevations

 

floor_plan_web_zoom_01Floor plan

Evoking the whiteness and hermeticism of traditional Iberian architecture, each wing is conceived as a set of overlapping white planes or scales in the landscape. Thin glazed slots between the scales present guarded views out and channel daylight from the south and east into classrooms and research spaces.It’s faculty as fortress, a crisply executed and self-contained grove of academe, with a triad at its heart.

The dimensions and configurations of the room modules are not proscriptive so rooms can be adapted to a range of uses. Spaces are single loaded off spinal connecting corridors running around the inner patio side. Here the concrete is left raw, like the rough core of a geode, and incised with larger planes of glazing.

The jury thought this a highly accomplished and imaginative response to the challenge of a brief that is essentially a repetitive series of classroom units. The solution makes a virtue of this repetition and elevates the modular into the atmospheric, creating architecture with a strong topographic presence in a nondescript campus terrain.

web_1Oblique angles draw visitors in to the courtyard

Architect: Taller Básico De Arquitectura
Photographer: JM Cutillas

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.