Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Brendan Callander + Jason Pielak + Stella Cheung-Boyland's Woodlands Community Garden Shed in Vancouver

A garden shed acts as a gathering spot for students and a chalk board for children

This garden shed was designed and constructed in partnership by UBC architecture students and the Woodlands Community Garden Club. Serving as a point of reference in the garden this structure is a meeting point for local education programmes, and a useful storage solution. The form of the shed was designed to prevent casting shadows on surrounding garden plots while at the same time shading the central meeting space. The use of chemicals had to be avoided on site to prevent leaching into the soil. The architects’ solution was to use charred cedar siding as a natural way of protecting the wood. The charred surface can also be used as a chalkboard wall, providing a surface for children and instructors to write on. In addition, a herringbone patterned lattice system was used on the parts of the building that receive the most sunlight, allowing for interior lighting and the potential to grow vines inside.

 

Fact File:

Architects: Brendan Callander, Jason Pielak and Stella Cheung-Boyland

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.