Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Bamboo Courtyard Teahouse by HWCD, Yangzhou

A teahouse framed by a delicate bamboo envelope provides the contemporary setting for the traditional ritual of the tea ceremony

Synthesising elements of traditional Chinese garden design with a contemporary sensibility, this project for a modern teahouse provides a setting for one of China’s most culturally significant rituals, the tea ceremony cultivated over centuries, it requires a neutral space in which to fully appreciate its nuances.

The teahouse is set in a park in Yangzhou, a city to the north-westof Shanghai. Its lakeside site isolates it from the distraction of the surrounding city and its fragmented form alludes to Yangzhou’s historic vernacular of courtyards surrounded by inward-facing pavilions.

The project began with a basic square footprint, which was then fragmented into smaller volumes around a central landscaped courtyard. Each fragment has carefully framed views into the surrounding lake and courtyard.

Site

Site

View from lakeSeen from across the lake, the teahouse’s bamboo envelope eases thestructure into its bucolic surroundings

Austere volumes of grey brick are wrapped in bamboo pergolas and colonnades that simultaneously veil and add depth and complexity to the facade. The lightness and fragility of the bamboo counterpoints the mass and solidity of the brick. At night, light catches the structures, so the teahouse appears clothed in a delicately glowing mantle of bamboo.

The jury admired the scheme’s lyricism and deft handling of materials, and the way in which it wove together elements from traditional Chinese architecture and landscape to generate a new formal language.

PlanFloor plan

Beams

Light striates through the delicate bamboo veil

 

FACT FILE

Architect: HWCD
Photographer: Courtesty of the architect

 

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.