Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Holzkristall in Lumbrein, Switzerland by Hurst Song Architekten

AR House 2012 Commended: This rural vacation house is a crisp, contemporary distillation of traditional Alpine structures

SPONSORED_BY_LAUFEN

Around the village of Lumbrein in the eastern Swiss canton of Graubünden (made famous by Peter Zumthor), the Alpine landscape is picture perfect. You half expect to encounter Julie Andrews racing down a hillside trilling ‘The Hills are alive’. On to this bracingly pristine backdrop, the young, Zurich-based partnership of Hurst Song Architekten have grafted a new holiday house for a family.

7_2_01

Cross section

Poised on a verdant slope on the edge of the village, it exhibits the same scale and proportions of a traditional Alpine chalet, but its suspiciously crisp geometry and creepy, black stained cladding give it an otherworldly intensity, as if it were a habitable version of the obelisk from Space Odyssey.

The house is partially embedded in its sloping site. One means of entry is by a staircase leading up from a subterranean garage, which emerges from the hillside to connect with a curving access road. Alternatively, you can walk a short distance up the hill to the main entrance, denoted by a pale concrete frame precisely inserted into the funereal wall planes.

Holzkristal18_copy

The new house is a crisply honed abstraction of traditional alpine structures


The gabled roof is oriented perpendicular to the hill, in the manner of the region’s chalets and farm buildings. The vertical timber cladding, with its dark weatherproof coating, is another allusion to the sober yet sensuous materiality of ancient Alpine barns.

The building volume is rotated slightly to face the road and optimise views, setting up a crystalline geometry that emphasises the dynamic relationship of house to landscape. This reading is enhanced by the lack of roof eaves. The copper roof will eventually weather to the same treacly hue as the walls.

7_3

Location Plan

Interiors are a sharply articulated dialogue between concrete and spruce. The surfaces interlock and graduate in proportion from cellar to attic, moving upwards from heavy to light. The bedrooms are airy spruce cabinets, with beds that fold down from the walls.

The central staircase is formed from simple spruce planks spanning the concrete partition walls, enabling light to filter down to lower levels. The jury was impressed by the project’s formal and material rigour and how this was enhanced by immaculate craftsmanship.

7_1_01

First floor plan

 

FACT FILE

Architect: Hurst Song Architekten
Ironmongery: d line
Kitchen appliances: V-Zug
Photographs: Richard Powers

Sponsors

New_Laufen_Logo_01

 

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.