Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Award Winning Acoustic Sanctuary by Basmah Kaki

This RIBA President’s medal winning project the building engages its users in educational programmes, while transforming the abrasive sounds of quarrying

Basmah Kaki’s RIBA Part 1 project speculates on sound energy and ambient space within the extreme setting of an active granite quarry on the outskirts of Bangalore, India. The project functions as a retreat for those, whose hearing has been affected by excessive noise pollution from the quarry.

The retreat is built around an existing temple, located inside a rock face. Upon entering, the visitor is led into the sanctuary situated 30 meters above the quarry floor. This displacement allows the visitor to escape damaging noises from bellow while introducing them to the soothing sound generated by the adaptive skin mechanism, which responds to changing environmental conditions. The design was generated from serveral prototypes and the finished form is a sensorial extension to the existing temple.

Basmah Kika5

 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.