Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Competition: The Quad pavilion, Boston

An open international contest has been announced for a socially sustainable pavilion at the Greenbuild and ArchitectureBoston Expo (ABX) summits in Boston, Massachusetts (Deadline: 3 May)

The two-stage competition seeks ‘simple and sustainable’ proposals for a low-cost temporary living structure which could easily be erected at the co-located conferences and other urban settings following the event.

The project – dubbed The Quad – aims to showcase a prototype affordable living space for low-income residents in dense cities. It will be presented to attendees of the Greenbuild and ABX events, which run simultaneously from 8 to 10 November. Proposals should be visually impressive, self-supporting and capable of demonstrating innovative new research.

ArchitectureBoston Expo

ArchitectureBoston Expo

ArchitectureBoston Expo

According to the brief: ‘QUAD 2017 is seeking design proposals that capture the essence of social sustainability by addressing the various factors contributing to the three pillars of sustainability: environment, economy and equity.

‘Proposals should envision meaningful and impactful spaces that facilitate social interaction, allow exposure to diverse backgrounds and create an environment leading to mutual respect and acceptance. Low-cost and/or digital interactive features are highly encouraged.’

This year’s Greenbuild and ABX conferences will take place inside the Boston Convention & Exhibition Centre, delivering one of North America’s largest built environment summits.

The winning scheme will be constructed on a 6 by 21m plot in the north-west corner of the exhibition hall. Proposals should include a gathering space for delegates, and a display area for the competition organiser, multi-disciplinary research initiative WHAT’S IN. Around one third of local residents spend more than 30 per cent of their income on housing, prompting calls by WHAT’S IN for compact living solutions that reduce private spaces while increasing the size of shared areas for communal activities. 

Conference floor plan

Conference floor plan

Conference floor plan

Proposals should build on WHAT’S IN’s resarch, and feature two presentation boards showing how the concept design would appear within the conference venue. Entries should include details of how visitors will engage with the structure and how research will be displayed, along with planned materials and construction details.The competition jury has yet to be announced but is expected to feature architects, artists, landscape architects, designers and policy experts.

Six shortlisted teams, to be announced on 17 May, will receive $300 USD each to produce a model of their concept by 26 July. The overall winner will be announced on 8 September and will receive $7,000 USD to create their pavilion in time for the event’s opening on 8 November.

How to apply

Deadline

The deadline for submissions is 3 May.

Fee

There is no fee to register for this competition.

Contact details

Email: see.whats.in@gmail.com

View the competition website for more information

Leyton Jubilee Park Cycle Hub case study: Q&A with Tomas Klassnik

The founder of The Klassnik Corporation discusses lessons learned designing a community cycling centre for Leyton in north London

Tomas Klassnik

Tomas Klassnik

Tomas Klassnik

How will your Jubilee Park Cycle Hub project deliver a sustainable social space for Leyton?

Starting our design for Leyton Jubilee Park Cycle Hub we were fortunate enough to have a site that already held a diverse range of community stakeholders. This café in the park is a regular meeting point for parents and their children, the local running club alongside anyone else who might fancy a cup of tea or a fantastic pie. The addition of an accessible space for new riders to develop cycling skills alongside artists studios and co-working space would expand and enhance the existing facilities for current communities alongside promoting an environmentally sustainable mode of transport through a shared space that can accommodate this rich mix.

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

Which architectural, material and other methods did you harness in your design?

If you’re bringing bicycles inside you need a lot of space. Our approach was to try and create a low-cost envelope using double-layer polycarbonate and steel portal frame shed construction – a reference to bike frames themselves – to create a generous, flexible volume to accommodate the mix of facilities and necessary floor area. Budget is focused in a curved brick entrance wall to welcome people in and provide a sense of durable solidity at ground level, complementing the existing café, a small historic brick cottage building. This café became the heart of the proposal, opening it up to create two distinct serving spaces: one more conventional; the other more of a ‘cycle thru’.

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

What advice would you have to contest participants on designing a sustainable social space for the ArchitectureBoston Expo?

Really understand the context within which your proposal will work. What’s it like to find yourself in the specific ecosystem of an expo, surrounded by a bombardment of booths and banners, an artificial sky of fluorescent lighting, air-conditioning and carpet tiles? The organisers are keen to promote the installation as somewhere for a diverse range of people to meet … how does that happen? What sort of objects, moments or activities can promote these interactions between people? At our cycle hub the café was essential to providing a space that different user groups could share. In the exotic world of expo, sometimes the simplest of facilities might be the hardest to find. At the same time, a few photogenic qualities are bound to aid your chances of success. How will you stand out among the sea of other enticing expo creatures?

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation

Leyton Jubilee Park Cycle Hub by The Klassnik Corporation