Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Competition: I-Land service station, Iran

An open international contest has been launched to design an iconic 46,000m² service station on the outskirts of Tehran, Iran (Deadline: 21 May)

Backed by local developer Tose’e Sayahan Sarzamin Iranian, the single-stage competition seeks ‘innovative, practical and feasible’ proposals for a new rest, refreshment and refuelling area around 35km outside the Iranian capital on the Tehran-Saveh highway.

The project is part of the wider Iranian land – or ‘I-Land’ – development which aims to deliver an international golf course, theme park, water park, motorcar racing track, equestrian complex, hotel, housing and knowledge hub on a 1,400 hectare plot close to the Islamic Azad University of Parand.

Tehran highway, Iran

Tehran highway, Iran

Source: Image by Asadi

Tehran highway, Iran

According to the brief: ‘The purpose of the project is to design an attractive facility at which drivers and passengers can rest, eat or refuel and stay for at least one hour. The total area is approximately 46,000m² and 18,000m² of the project area is located under a high-voltage power supply’s area which can only be used for landscaping.

The proposed design should: be practical and feasible; be innovative but in harmony and accommodating; and have appropriate access from both sides of the freeway to the complex. The lighting design, especially at night, should be taken into account and the main entrance of the complex should be invitational and readable.’

The I-Land development will transform a 1,400-hectare site on the south-west outskirts of the city into a major new tourism and recreational destination.

The latest project will create a ‘rest and service area’ on the edge of I-Land next to the Tehran-Saveh highway. The new complex will provide facilities for rest, refreshment and refuelling.

I-Land, Iran

I-Land, Iran

I-Land, Iran

Planned features include a 6,000m² service station, shopping centre, restaurant, café, prayer room, gas station and parking lot. Proposals should include a landscape design, miniature park, miniature golf and children’s play area.

The overall winner, due to be announced 24 May, will receive a prize of $8,000 and 250 million IRR. A second prize of $5,000 and 150 million IRR, and third prize of $3,000 and 100 million IRR will also be awarded.

How to apply

Deadline

The deadline for applications is 21 May

Contact details

Tose’e Sayahan Sarzamin Iranian
7 Baharestan St
Dadman Blvd
Shahrake Gharb
Tehran
Iran

Tel: 021 42095
Email: info@iraniland.com

Visit the competition website for more information

Woodhouse Urban Park case study: Q&A with Barbara Kaucky

The founding director of Erect Architecture discusses lessons learned creating a new play park and recreational space in South Kilburn, London

How did your project create a new focal point and recreational space for the local community?

Wood House Urban Park was the first completed, highly anticipated, public green space in the South Kilburn Regeneration Area. Our aim was to create a space for all ages, for play, exercising, socialising and resting. The different activity zones flow into each other, elements are multi-use and site-specific. The park is overlooked from the surrounding flats and people consider it a safe space for children to play unsupervised. Local people were involved in the design from brief-writing onwards. The most engaged formed a friends group and look after the park’s longer-term future.

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

Which architectural, material, visual and other methods did you harness in your design?

Wood House housing block, which stood on the site, lives on in name and as built memory in the main seating area with its domestic-style bespoke furniture. Planting and landform zone the park and make what is quite a small space appear larger, adding a sense of discovery especially for children. The diagonal path layout follows desire lines, increasing footfall and giving the park a centre furnished with a small informal stage. A large bespoke play installation mimics a billowing tree canopy and has become a symbol for the park, reinforcing its character. Materials are hardwearing and tactile. Cast, textured concrete and natural and thermo-treated oak are used throughout.

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

What advice would you have to contest participants designing a new play space and rest area in Sarzamin, Iran?

Create a coherent, continuous landscape design that accommodates the diverse elements of the brief and allows visitors to flow between play, mini golf and restaurant and café areas. Consider placement of the different functions carefully to permit overlooking. Make sure there is enough space to sit and rest in the shade. To give children the chance to spend as much time as possible playing in a self-directed way, ensure that adults also enjoy spending time in the play space. Play is not just about exciting play installations. Maximise the play value of the landscape design, consider incidental play opportunities that are non-prescriptive and all play types such as role play and collaborative play, not just motoric play.

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture

Woodhouse Urban Park by Erect Architecture