Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Competition: +One, Gothenburg

Architects Sweden has launched an international contest for a landmark mixed-use tower at the Swedish Exhibition & Congress Centre in Gothenburg (Deadline: 3 December)

Architects Sweden has launched an international contest for a landmark mixed-use tower at the Swedish Exhibition & Congress Centre in Gothenburg

The two-stage competition is open to suitably qualified teams with relevant experience and seeks innovative proposals for a skyscraper featuring a 400-room hotel, restaurants, meeting spaces, offices and an entrance connecting the complex to a new underground rail station at Korsvägen.

+One indicative rendering, Gothenburg

+One indicative rendering, Gothenburg

+One indicative rendering, Gothenburg

The +One project will expand the historic Nils Einar Eriksson-designed 41,000m2 venue which already features the three interconnected Gothia Towers designed by White Arkitekter and built between 1984 and 2014. Up to five teams will each receive SEK 250,000 (£21,000) to participate in the design phase of the competition.

According to the brief: ‘The objective is to conceive a design which makes the Swedish Exhibition & Congress Centre more attractive to customers and visitors from Sweden and overseas, and adds new value to Korsvägen and the city itself, both socially and architecturally.

‘The project involves putting forward a proposal which reinforces and contributes value to the Swedish Exhibition & Conference Centre as well as the city. This proposal is to take a holistic approach to the integration of a new development with the existing site. It is also expected to feature high standards, both in architectural design and execution.’

+One indicative rendering, Gothenburg

+One indicative rendering, Gothenburg

+One indicative rendering, Gothenburg

The Swedish Exhibition and Congress Centre is one of the largest venues of its kind in Scandinavia, with around 1.8 million visitors a year. The complex features nine exhibition halls and 60 meeting rooms and is owned and managed by a not-for-profit foundation.

The original building was designed by Nils Einar Eriksson in 1939 and the complex has expanded to feature three hotel skyscrapers – known as the Gothia Towers – designed by White Arkitekter and featuring 1,200 rooms. The latest project will create a fourth tower, known as +One, planned to complete in 2025.

Applications may be in English or Swedish and should include a short description of how you would approach the brief along with teams details and examples of relevant previous projects.

How to apply

Deadline

The deadline for applications is 3 December

Contact details

Håkan Nilsson
Swedish Exhibition & Conference Centre Foundation
Mässans gata
412 51 Göteborg
Sweden

Email: hakan.nilsson@svenskamassan.se

Visit the competition website for more information

Aloft London Excel case study: Q&A with Julian Dickens

The associate director with Jestico + Whiles discusses lessons learned designing a new hotel for the Excel convention centre in London

How did the project expand Excel with a new hotel for visitors?

Located in London’s Royal Docks in an area targeted for regeneration, the Aloft London Excel hotel was the first of Starwood’s Aloft brand to be built in the UK. As architect and interior designer, Jestico + Whiles was given a clear brief: design the best hotel on ExCeL’s campus, create a gateway to the International Conference Centre, avoid any impact on the operation of the exhibition centre and achieve an ‘Excellent’ BREEAM rating. Approximately 250 guestrooms were required including 12 suites, along with a bar, restaurant, lounge, snack bar, gym, pool, sauna, steam room, business centre and meeting rooms.

Aloft London Excel by Jestico + Whiles

Aloft London Excel by Jestico + Whiles

Aloft London Excel by Jestico + Whiles

Which architectural, material, visual and other methods did you harness in your design?

The plan of the building has a convex central spine containing bedrooms and vertical circulation, flanked by two concave wings which house further bedrooms and corridors. These wings are clad in thousands of specially treated, highly reflective stainless‐steel shingles creating the intriguing effect of constantly changing colour with the passing of the day. The central spine of the hotel has been finished with a bespoke, double‐glazed cladding, which features a translucent ceramic frit pattern and solid back‐painted spandrel panels. Inspired by the illusion of depth seen in some of Victor Vasarely’s paintings, abstract horizontal stripes fritted onto the glass have been designed to emphasise the flow of the building.

In order to create a coherent guest experience, the treatment of the internal spaces continues the linear motifs used externally. For example, bespoke wallpaper in the corridors employs the same pattern as the screen printed facades. Linear porcelain tiling was specified in public areas and this was inlaid with LED strip lighting in the pool. Natural teak and wild oak veneers were used in guestrooms and public areas and a sumptuous ‘Bordeaux’ fabric interlayer was introduced as a colour accent into the glazed screens in the gym and meeting rooms.

Aloft London Excel by Jestico + Whiles

Aloft London Excel by Jestico + Whiles

Aloft London Excel by Jestico + Whiles