Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Studi-o Cahaya by Mamostudio, Jakarta, Indonesia

[COMMENDATION AR HOUSE 2010] Studi-o Cahaya’s crisp concrete cube. Photography by Davy Linggar

This three-storey town house in Jakarta was commissioned by an art collector and photographer. The house is occasionally open to the public, with a small gallery on its upper floor.

The brief set the architects thinking about the abundant quality of light in a tropical milieu and how it might be introduced into the interior. Extensive studies of sun path led to the creation of a diagonal void slashing through the building. Glazed, ventilated skylights covered in plants filter the intensity of the sunlight and carefully calculated angles ensure it is softened and reflected off smooth concrete wall planes. With living quarters at ground level, the effect is like being in a sophisticated cave, with a seductive sense of light penetrating darkness.

Architect Mamostudio, Jakarta, Indonesia
Project team Adi Purnomo, Danny Wicaksono

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.