Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Rubido Romero Foundation by Abalo Alonso Arquitectos, Galicia

The renovation of a Galician farmhouse sensitively unites old and new in this sober and compelling regional headquarters building

The creative reuse of old buildings is addressed in this modest but compelling project for the regional headquarters of the Rubido Romero Foundation, a Spanish charity that offers support to the elderly and disabled. On a site in rural Galicia, an existing farmhouse is renovated to provide space for lectures, exhibitions, counselling and community activities. The approach sensitively unites old and new elements in a dialogue that articulates a convincing new whole.

Iberian vernacular architecture has particular character of plainness and sobriety and this spirit finds thoughtful expression here. The thick stone walls of the farmhouse are meticulously repaired and the interior painted white with new floors of grey granite. Existing timber beams are left raw, the dark patina of age a deliberate and powerful intrusion within the glacial interior. Dark steel elements complete the limited palette.

Part of the two-storey building was originally a stable with a low ceiling height. The intermediate floor structure has been removed to create a dignified, double-height volume that reflects the building’s revitalised role. The jury was impressed by the reticent, elemental quality of the architecture and how this finds expression in a series of simple, highly controlled moves.

abalo alonsoThe low roof and thick walls of the old farmhouse create an impression of great strength and solidity

 

ABALO_ALONSO_SECTION_01Section

 

ABALO_ALONSO

Whitewashed rubble walls and stained timber wainscotting form a neutral backdrop to modern furnishings

FACT FILE

Architect: Abalo Alonso Arquitectos
Photographer: Héctor Santos-Díez / BISimages

 

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.