Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Museu Brasileiro de Escultura e Ecologia in São Paulo, Brazil by Paulo Mendes da Rocha

1202 paulo mendes da rocha mube architectural review crop

The majority of the MuBE has been pushed underground to maximise the public space above

1205 paulo mendes da rocha mube sketch drawing

1205 paulo mendes da rocha mube sketch drawing

Born out of a campaign by the wealthy residents of São Paulo’s Jardins district to prevent the construction of a new shopping mall, the majority of the MuBE was pushed underground to maximise the public space above. Wide steps in the large plaza lead down to the museum’s entrance, crossed by a monolithic concrete ‘table’ that hangs above the site. While the vast cave-like galleries sit below ground, pockets of space above feature gardens designed by Roberto Burle Marx peppered with sculptures.

1204 paulo mendes da rocha mube drawing

1204 paulo mendes da rocha mube drawing

Click to download

 

 

1201 paulo mendes da rocha mube architectural review

1201 paulo mendes da rocha mube architectural review

Source: Nelson Kon, courtesy of Personal archive of Paulo Mendes da Rocha

Lead image by Nelson Kon, courtesy of Personal archive of Paulo Mendes da Rocha

This case study is part of Retrospective: Paulo Mendes da Rocha. Read the full article here.

 

 

Related files