Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

House In Pedrogão by Paulo Henrique Durão, Torres Novas, Portugal

[COMMENDATION AR HOUSE 2010] An admirably pared down concrete house bunkered into the tree-studded landscape. Paulo Henrique Durão Photography by Pigmenta.net, Paulo Henrique Durão Atelier

This holiday house in western Portugal, located near the border with Spain, has a powerful topographic quality which caught the jury’s eye. Partly bunkered into a tree-studded hillside, a concrete platform contains an open-air pool at one end and a glass pavilion at the other. The pavilion encloses the living quarters, with an expansive volume overlooking the pool. Kitchen and ablutionary spaces are compacted into the hillside end.

A green tiled bathroom vividly counterpoints the sobriety of the concrete. An overhanging roof, like the broad brim of a hat, shades the glass walls from the sun and functions as an additional terrace, accessed from the hillside.

The building is an admirably pared down, minimal ensemble of concrete, glass and water deftly brought together in the time honoured tradition of the modern pavilion in the landscape. The jury were drawn to the project’s utter plainness and poise, and the way it merged with the hillside to become part of terrain.

Architect Paulo Henrique Durão, Lisbon, Portugal
Project team Paulo Henrique Sousa Durão, Nelson Mercê, Alexandre Calado

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.