Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Fire Station in Portugal by Álvaro Siza

Alvaro siza santo tirso

A masterful essay in the relation of materials and volumes

Siza’s first fire station – completed when he was 80 – is a masterful essay in the relation of materials and volumes in space. It is eminently simple and suited to its purpose, but also exceedingly elegant. The grey concrete garage has a gridded roof that is echoed in its doors; the accommodation block is in brick, and has cool white interiors. The two elements meet in a lobby formed of two criss-crossed corridors, one joining the ground floor, the other the upper storey. This prevents fumes and noise from entering the accommodation block while ensuring that the dormitories are as close to the garage as possible. In the car park stands a little jeu: a spiralling concrete training tower.

Read the Fire Stations typology here

Siza fire station plan

Siza fire station plan

Ground floor plan

Siza fire station section

Siza fire station section

Section