Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

AR_EA 2005 Prize Winner: Showroom in Pfalz, Germany by FNP Architekten

SHOWROOM_FNP_ARCHITEKTEN_INDEX

From pigsty to showroom, this little histroic structure is cleverly reborn

The wit and economy of thinking that informed this design pleased the judges; it is exemplified in the punning description of what has been achieved, turning a pigsty (Sausta) into a showroom (Schausta). The tumble-down 1780 structure had seen better times, and was partly destroyed in the Second World War. lt was reassembled and added to in the intervening period. The original intention behind the commission was to refurbish the structure and upgrade it as a showroom. However, its physical condition made it difficult to finance a thorough upgrade, and a replacement building of the same size was not possible on the site, due to its proximity to a street.

SHOWROOM_FNP_ARCHITEKTENjpg

SHOWROOM_FNP_ARCHITEKTENjpg

Inserting the new structure

The generic solution, which has a long history in architectural approaches to sensitive ruins, was to place a ‘house within a house’, even if the original had been home for pigs. But how? What should touch what? Could parts of the new structure protect the old, in the way the old walls give extra protection to the new building?

The architect, for reasons of economy and logistics, placed a timber ‘house’, which copied the facade of the original building, inside the stone but without ever touching it, while the showroom roof protects the existing structure. The arbitrariness of the windows now looks fashionable, based as it is on the functional requirements of the pigs and/or the farmer rather than a jokey translation of ordinariness.

Exploseded isometric - click to expand

Exploseded isometric - click to expand

Exploseded isometric - click to expand

Light, colour and warmth transform the building at night; visitors can pry into the gaps between the structures and wonder how it was all done. The new internal life extends the eighteenth century into the twenty-first.

Showroom, Pfalz, Germany

Architect: Fischer Naumann Partnerschaft, Stuttgart
Project team: Stefanie Naumann, Martin Naumann

 

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.