Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Lucky Shophouse, Singapore by Chang Architects

AR House 2013 Highly Commended: A silent facade of traditional origins hides spaces where theatrical double heights merge with tropical vegetation and textures veiled by the patina of time

Combining living quarters above a shop, the narrow shophouse fronted by a ‘five-foot way’ (a narrow public arcade) is the quintessential building type of Singapore and South-East Asia. Transforming an existing structure into a modern dwelling, this project reframes and recasts the shophouse, while preserving a strong sense of its vernacular origins.

Luck_Shop_Col_00

The restored facade and ‘five-foot way’, the narrow public arcade that provides respite from the tropical climate

Built in the 1920s, the shophouse used to house the Lucky Book Store. The frontage has been stripped back to reveal the detail and dignity of the original architecture. Inside, non-structural elements were removed to open up the cellular plan and expose the old brick walls. Living and dining now occupy the former shop at ground level, with a bedroom and study on the upper floor.

Luck_Shop_Col_01

The cellular form of the old shophouse is opened up to create dramatic double-height spaces

Overlooking a long garden, a double-height dining space forms the focus of the remodelled dwelling. Within the garden is a new, single-storey guest house conceived as an irregular enfilade of rooms suffused with natural light and the presence of nature. The crisp new language of concrete and glass plays off the gently weathered texture of the original structure.

Luck_Shop_Col_04

Extending the length of the garden, the new guest house is an enfilade of rooms illuminated by clerestory glazing

The outcome recalls the best aspects of the old shophouses, and how they situated and supported domestic life within a specific commercial and urban context. It also explores the potential of a familiar vernacular building type and how it can be reused in a way that respects and responds to its origins. And though Singapore now sees its future through the prism of new forms of high-density living, the shophouse still remains an important and cherished part of its urban fabric.

Luck_Shop_Col_05

Extending the length of the garden, the new guest house is an enfilade of rooms illuminated by clerestory glazing

Jury members were drawn to the idea of adapting and transforming a historic building type so that it assumed a new relevance to the current era. They especially admired the project’s deft and restrained handling of space and materials, and the way in which the new elements meshed with and revitalised the original structure.

Lucky Shophouse

Architect: Chang Architects
Photographs (Slideshow) : Albert Lim KS, 1, 2, 4
Eric & Invy Ng, 3, 5

 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.