Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

Social Housing by Zigzag Arquitectura, Spain

Material, colour and form permit this particular revision of social housing to make an impression

Taking a generic courtyard block, which is then ruptured and reassembled, this scheme for social housing in Mieres, northern Spain, is a thoughtful reworking of an urban archetype. Defining a street edge and central courtyard, the block occupies the same footprint as a conventional orthogonal one, but the fragmented structure generates a multi-faceted composition of irregularly stacked forms.

A shifting, angular geometry of canted roof planes adds a further layer of convolution and interest. The block resembles a geode, its dull outer layer of metal cladding fractured and split to reveal a sensual, shimmering core of ribbed timber screens, glass walls and a landscaped courtyard. The jury admired how the adept use of materials and fragmentation of form humanises what could otherwise have been yet another large and anonymous residential block.

Architect Zigzag Arquitectura
Photographs Roland Halbe

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.