Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

This site uses cookies. By using our services, you agree to our cookie use.
Learn more here.

Children's treatment centre, Hokkaido, Japan by Sou Fujimoto Architects

Centre point sou fujimoto 2

Disturbed children find focus in a big house/little city

AR_EA 2006 Prizewinner

Of the many Japanese entries in this year’s awards, this treatment cente for disturbed children by Sou Fujimoto won unanimous praise from the judges for its combination of simplicity and sympathy. How, given the unhappy circumstances of those treated, should architecture respond to combat worries, stresses and strains which have produced a need for the building in the first place?

Fujimoto’s answer is to create a multiplicity of ’centres’ in the series of apparently random but in reality carefully planned, arrangements of the individual buildings. In their ‘external’ relationship to each other, there is no obvious centre to the complex, no hierachy of buildings or spaces. Internally, the provision of alcove and othe semi-private areas allows the residents to occupy their own centre stage, or to use the common space as a centre.

This strategy addresses two common conditions in disturbed young people: on the one hand a feeling of powerlessness and indedd sometimes paranoia, and on the other hand a desire to be able to assert their independent personality.

Centre point sou fujimoto 2

Centre point sou fujimoto 2

The architect regards the interiors as providing somethig akin to the free interpretation of space by primitive man, capable of being used for hiding or enjoyment, seperation or connection. The sense of useful ambiguity applies to the overall planning concept; is the centre a large home or a small city? Is it about the intimacy of the single building or the variety of the larger whole?

For the residents, who spend time in the centre, it is what they want or need it to be. What they find is large-volume spaces filled with filtered natural light, but plenty of opportunity for private contemplation.

Precision about the disposition of uses, and indeed the disposition of the various blocks, each with its mix of uses, results in the translation of an artificial design process into an apparently organic sprinkling of building across the site.

This merging of the intentional and the precise into a centre which is, in the architect’s words, ‘vague, unpredictable and filled with unlikelihood’, is a strong intuitive response to the need of the children.