Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

Fire Station in the Netherlands by Claus en Kaan Architects

Claus en kaan utrecht fire station

Mixed-use development meets fire station in a strikingly plain tower-and-podium arrangement

This exceedingly plain tower-and-podium arrangement of concrete panels has an almost Hilberseimer-esque blankness which makes for a striking contrast to the building’s semi-rural surroundings. The building is a mixed-use development for the use of the municipality: the tower has six storeys of offices and, at the top, conference rooms around an open patio. The podium houses the fire station, with an engine hall on the ground floor and dormitories on the second for the crew. The only concession to typological convention is a red accent in the form of an illuminated ‘Brandweer’ sign at the tower’s crest.

Read the Fire Stations typology here

Claus en kaan plan

Claus en kaan plan

Ground floor plan