By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

BEGA - The LKH Klagenfurt

The concept of the new clinic is based on the needs of patients and staff. The plan provides rapid access to all specialist departments, which can thus work efficiently on an interdisciplinary basis

The concept of the new clinic complex is based on the needs of patients and staff. The architect’s plan provides fast access to all specialist departments, which can thus work efficiently on an interdisciplinary basis. The new structure consists essentially of two parts – the treatment area on the left and the main building on the right where A&E department, the surgical medical centre, the outpatients’ department and the nursing sector are located.

A straight main street with clearly marked lanes for transporting patients runs between the treatment area and the main building. The individual lanes are flanked by BEGA light building elements to show the way; these also convey a dimension of the building complex when it is dark. They are unshielded with all-round light output.

To the north, the clinic building is bordered by the newly created, luxuriantly planted riverside landscape of the Glan. To the south, the open building complex borders on the treatment areas and opens up northwards in four comb-like strands.

Walkways on each floor give the open north side of the building visual support. These have external staircases, which are fitted with BEGA wall luminaires. Long, slender luminaires take up the form language of the architecture and underscore the structure of the building at night.

Short versions of the same type of luminaire are also used as emergency lighting in safety-relevant building entrances as ceiling or wall-mounted variants.

Entrance and visitors area, dining hall, underground garage and other important areas are fitted with BEGA luminaires.

Please find further project information on www.bega.com

Have your say

You must sign in to make a comment.

comments powered by Disqus

Essay

Featured

Essay

Featured

Venice Biennale

Venice Biennale 2014

Venice Architecture Biennale 2014: The AR's Complete Coverage

From Charles Jencks to Liza Fior, read The Architectural Review critics’ take on every element of the 2014 Biennale

The AR Drawings Blog