By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Manser Medal Winner: Slip house, London by Carl Turner Architects

Highly Commended: A diaphanous box of translucent glass emerges from Brixton’s brick courtyards as a flexible prototype for sustainable living and working

Amid the back lots and terraces of London’s Brixton, the Slip House is a conspicuous interloper. Based on the idea of ‘slipped’ boxes, its three floors are progressively slid and staggered to break up its bulk and optimise light and views. The upper floor and street frontage are wrapped in vertical planks of milkily translucent glass that veil and soften the cantilevered volumes. After dark, the translucent box glows seductively like a Chinese lantern.

Brixton_hs_2037

Cantilevered volumes are wrapped in a skin of translucent planks

But this is not simply an exercise in tasteful aesthetics. Inner London has many such unregarded gap sites, scraps of brownfield land that can often act as testbeds for new and more thoughtful kinds of development. Here, the aim is to create an ecologically conscious prototype for flexible living and working, a modern vision of living over the shop that could be adapted on a wider scale.

Slip_House_Col_01

Cantilevered volumes are wrapped in a skin of translucent planks

Currently being used as a design studio, the ground floor is conceived as a multi-purpose space. The upper floor is effectively the piano nobile, a single open-plan living area connected to a rooftop sky garden, with sleeping quarters on the intermediate first floor.

Slip_hs_2836

Living room on the piano nobile second floor. light diffuses through the translucent skin and is reflected off the polished concrete floor

Architect Carl Turner sees the potential for a new kind of terraced house that allows the artisan or home worker to sublet or downsize. Such patterns of use enliven local communities and create opportunities, rather than the more usual scenario of a dwelling being seen simply as a dormitory or financial asset.

Slip_House_Section_Zoom_01

The Slip House’s ecological credentials are also impeccable, integrating measures such as rooftop photovoltaic panels, a ground source heat pump, rainwater harvesting, mechanical ventilation with heat recovery and a highly-insulated building envelope. The energy performance of the house will be monitored over time and adjusted for effectiveness.

Slip_House_Col_03

The jury was impressed by the ambition of the project to develop a house type that, while undoubtedly both formally sophisticated and environmentally responsive, also suggested a more engaged approach to dynamics of urban and domestic life.

Fact File

Architect: Carl Turner Architects

U-Glass panels: Glasfabrik Lamberts

Bathroom fittings: Vola

Photographs: Tim Crocker

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

comments powered by Disqus

The AR Drawings Blog