By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

2010 June: Vanke Centre, Steven Holl Architects (Shenzhen, China)

Steven Holl’s Beijing-based partner, Li Hu, describes the Vanke Centre as the firm’s ‘greatest and most ambitious building’ to date. Educated in China and America before working in Steven Holl Architects’ Manhattan office, Hu returned to his native country four years ago to find a much-altered civic situation. ‘I realised immediately how much things had changed,’ he says, ‘as the quality public spaces I remembered had almost entirely disappeared, replaced by a fenced-off, gated, and overly privatised form of urbanism.’ This focused Holl and Hu’s ambition for the vast private development they were tackling: a 120,000m2 mixeduse campus for China’s largest residential property company, Vanke.

Cantilevered arms sit on simple concrete cores

Cantilevered arms sit on simple concrete cores

The practice’s aim was to provide an exemplary form of new urbanism that prioritised the provision of fully accessible public space. While specifically related to this place and this brief, the scheme also incorporates architectural strategies tested on other projects, merging and morphing ideas about circulation and connectivity seen at Holl’s student residences at MIT CAR January 2004) and the pedestrian orientated Linked Hybrid complex in Beijing CAR July 2008). Occupying the airspace between a new public garden and a site-wide height limit of 35m, an 80,000m2 extrusion was proposed to sit on eight concrete cores. Employing steel cable-stay bridge technology to achieve the interstitial spans, the Vanke Centre’s regular cross section forms a buckled figure that sits on a south-west to north-east orientation.

Vanke’s offices occupy space within the south-western arms of the building’s elevated figure

Vanke’s offices occupy space within the south-western arms of the building’s elevated figure

Five subsidiary arms extend from this figure, defining tapering courtyards and addressing the site’s south-westerly coastal views. The decision to suspend the accommodation above ground serves two principal purposes. Firstly, in response to the climate, it provides shelter and shade from extremes of rain and shine, allowing the region’s coastal breeze to permeate the entire site. It also liberates land for the undulating landscape garden, into which are buried restaurants, hotel service and support spaces and a 15,000m2 conference centre.

Projecting arms create tapering courtyards that give differing degrees of enclosure and proximity to the otherwise uniform interiors

Projecting arms create tapering courtyards that give differing degrees of enclosure and proximity to the otherwise uniform interiors

Although it responds to a very specific physical context, the development’s economic context was far less easy to predict. As a result, the building was designed with inherent flexibility; even now, with the structure essentially complete, the client remains unsure as to the precise allocation of space. Four potential accommodation types, however, have been identified. A hotel occupies space at the northeastern end of the site, where the elevated figure descends to the ground, with a condominium at the centre of the principal range. An element called SOHO comprises larger-scale live-work units and Yanke’s own offices occupy the two-pronged range at the plan’s south-western extreme. Linking these together is ‘a semi-public path’ that threads its way up through the building’s linear plan, providing a sequence of contrasting spatial experiences. Bu says: ‘Along this path visitors will experience constantly shifting treatments of light.’

In what Bu bluntly refers to as a ‘monolithic tube’, it is this path that brings specificity. When close to the base, the path is lit from below. When close to the perimeter and roof, the path is lit from the side and the top. And, when locked in the middle of the section, definition is given in a more sculptural way, creating a conduit that the architect rather vaguely describes as ‘the tunnel of morphing typologies’. Where this condition exists, the influence of Boll’s MIT building is clear, with interaction between levels promoted through the carving out of cavernous, eccentric canyons.

Eccentric canyons in Vanke’s office suite link all five levels

Eccentric canyons in Vanke’s office suite link all five levels

The Vanke Centre’s somewhat familiar and fashionable expression is a disappointment, reflecting the relative neutrality of the building’s flexible interior. Its elevations bear little relationship to specific spaces; they respond to orientation alone, with clear glass to the north, horizontal blades to the south, and fixed perforated panels to the east and west. But this is not necessarily a bad thing, rendering the building more background than icon. Holl’s trademark use of colour is saved for the figure’s underbelly, bringing character to the spaces beneath.

Gauging the response of the client, users and everyday passersby, Hu is confident that the practice’s ambition to produce successful public realm has been fulfilled. ‘During the design stage, everyone was fixated by the building’s striking form and the eccentricity of the plan. Now, people comment on the spaces it defines and the views it frames.’ With 75 per cent of the site area reconfigured as an open landscape, the practice’s strategy has been extremely well received. The Yanke Centre has also achieved more measurable targets, qualifying as one of China’s LEED Platinum-rated building.

Four types of cladding and shading have been incorporated in response to the building’s specific orientation

Four types of cladding and shading have been incorporated in response to the building’s specific orientation

FACT FILE

Architect Steven Holl Architects, Beijing, China
Project Team Steven Hall, Li Hu, Yimei Chan, Gong Dong, Garrick Ambrose, Maren Koehler, Jay Siebenmorgen, Christopher Brokaw, Rodolfo Dias, Eric Li
Associate Architect CCDI

Have your say

You must sign in to make a comment.

comments powered by Disqus

Essay

Featured

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

  • Urban Designer

    To HKD $660,000 Asia & Oceania; China

  • Architect

    £60,000 to £80,000 per annum Asia & Oceania; Singapore

  • Architects

    £27,000 to £37,000 per annum London; Asia & Oceania

Essay

Featured

Venice Biennale

Venice Biennale 2014

Venice Architecture Biennale 2014: The AR's Complete Coverage

From Charles Jencks to Liza Fior, read The Architectural Review critics’ take on every element of the 2014 Biennale

The AR Drawings Blog